Hoppa till innehåll

Hitta rätt dryck till maten

Älskar du att laga mat? Se då till att servera maten med en passande dryck. Att matcha mat och dryck är lättare sagt än gjort. Det finns många olika smaker och texturer som du bör ta hänsyn till. Som tur är finns det några tumregler som du kan utgå ifrån, vilket gör det lättare att hitta en passande dryck.

Rött vin till kött

Rött vin ihop med kött är en klassisk kombination som uppskattas av många. Om du gillar att grilla kött är det ett säkert kort att servera maten med en flaska rödvin. Köp gärna en flaska Barolo hos Vinoteket och få din beställning levererad hem till dörren. Barolo är ett rött DOCG-vin från Piemonte i norra Italien. Barolo tillverkas till 100 % på Nebbiolodruvor, vilket ger ett vin med hög alkoholhalt, ljus färg och smak av körsbär och rosor. Det lagras i minst 38 månader, vilket ger ett robust vin som passar till många olika maträtter, exempelvis kalvstek, lammragu och tryffelrisotto. Barolo beskrivs ofta som ett av Italiens bästa viner och många köttälskare hyllar det här vinet till skyarna. Beställ din flaska Barolo hos Vinoteket idag och testa själv!

Vitt eller rosé till fisk och skaldjur

Det finns såklart röda viner som passar till fisk, men generellt är det bättre att välja ett friskare och lättare vin. Roséviner och vita viner är ofta bra val till många fisk- och skaldjursrätter. Även mousserande viner kan passa bra, framför allt till skaldjur. Testa gärna ostron ihop med ett glas champagne.

Halvtorrt vin eller öl till kryddstark mat

Om du gillar att laga kryddstark mat, exempelvis asiatiskt eller mexikanskt, bör du välja en dryck som balanserar hettan i maten. Många väljer öl eftersom det oftast är det bästa valet. Om du föredrar vin ska du välja ett vitt vin med en viss sötma, det vill säga ett halvtorrt vin.