Hoppa till innehåll

Bäst vinerna till grillkvällen

Grill och öl går väldigt bra ihop. Det är en kombination som bör respekteras och hyllas. Men ska du bjuda på grillmat till en större grupp är det bra att erbjuda alternativ, med och utan alkohol. Kanske känns det svårt att välja rätt vin om du inte är insatt, men det finns några säkra kort att köra på när du är osäker.

Grillmat passar bra med Amarone eftersom det är ett kraftfullt och fylligt vin. Amarone har en unik tillverkningsprocess där alla druvor torkas innan de pressas till vin. Det betyder att fler druvor krävs för att fylla en flaska, vilket i sin tur ger en mer intensiv och fantastisk smakupplevelse. Ska du grilla kött finns det inget som passar så fint som en flaska Amarone.

Andra bra viner till grill

Ska du grilla lax eller någon annan fisk är vitt vin normalt rätt väg att gå. Ett syrligt och krispigt vin passar perfekt till fisk och lätta sallader. Chardonnay är ett sådant vin som sällan kan bli fel tillsammans med skaldjur och fisk. Köp gärna en låda i stället för flaskor om du vill spara pengar och hålla stämningen lite lättsammare.

Vill du gå djupare så finns det en skillnad mellan viner som passar till fet eller mager fisk. En sommelier hade till exempel aldrig valt samma vin till lax som till torsk. Det hela handlar om hur kul du tycker det är. Det går att gräva ner sig i vinernas värld hur långt som helst egentligen. Försök hålla det enkelt om du känner dig det minsta överväldigad! En superenkel grundregel som du kommer lång på är: Rött vin till nötkött, vitt vin till fisk, lite vad du vill till fläsk.

Spännande alkoholfria alternativ

Gäster som inte vill ha alkohol kommer garanterat uppskatta om det läggs åtminstone lite tid på de alkoholfria alternativen. Alkoholfri öl är ett säkert kort. Det finns numera också bra alkoholfria viner på Systembolaget.