Hoppa till innehåll

Matlagningskurs

  • av

Dessa köksprylar ska du ha i köket

Är det dags att uppdatera köket med några nya prylar? Eller ska du snart flytta och behöver köpa allt nytt? Då finns det några tillbehör som är A och O i varje kök. Det första du bör satsa på är en riktigt bra kockkniv. Det är en av de viktigaste prylarna i köket. Oavsett vilken typ av mat du gillar att laga kommer du använda den nästan dagligen. Normalt så är det värt att spendera lite extra pengar och få en riktigt bra kniv. Med bra knivar blir det dessutom mycket roligare att laga mat.

Bra stekpannor och grytor

Något annat som du inte klarar dig utan i köket är en bra stekpanna och ett par olika grytor. Det spelar ingen roll om du vill steka köttbullar, fisk, tofu eller kött. Du kommer inte klara dig utan en bra stekpanna, detsamma gäller för grytor. Det finns väldigt många grytset som är perfekta för en nystart i köket. Då får du grytor i flera olika storlekar och kan tillaga allt som behövs. Du får även vissa med lock och vissa utan.

En bra skärbräda

Ett annat redskap som man inte ska glömma bort är skärbrädan. Det finns flera olika modeller i trä eller plast som är ovärderliga i köket. Du kan gärna köpa ett par stycken i olika storlekar så du har något för all typ av mat. De finns också i olika tjocklekar så du kan välja det som du tycker känns bäst.

Stavmixer och rivjärn

Några andra redskap som kommer hjälpa dig väldigt mycket i köket är en stavmixer och ett rivjärn. Det finns flera olika typer av rivjärn som passar till ost respektive grönsaker. Om du lagar många olika rätter är det bäst att köra på ett allsidigt rivjärn som klarar av lite av varje. Idag finns det många rivjärn som är väldigt ergonomiska och lätta att hantera.

En stavmixer är ytterligare ett redskap som är väldigt bra att ha i köket. Den tar inte så mycket plats och är väldigt mångsidig. Med en stavmixer kan du mixa allt från soppor till röror på några minuter. Du kan enkelt styra vilken konsistens maten ska ha med olika hastigheter. Det är också ett väldigt bra verktyg om du vill mixa barnmat till dina barn.

Flera fina blandskålar

Ytterligare en detalj som många kanske inte tänker på är att införskaffa några fina och praktiska blandskålar. Även dessa bör vara i flera olika storlekar. Många väljer idag blandskålar i metall då det är ett praktiskt och hållbart material. Då kan du till exempel blanda din deg när du ska baka eller göra en fin sallad. Många skålar är så fina att de även går att använda till servering.