Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt köksknivar

  • av

De flesta vet att det är väldigt viktigt att ha en bra och praktisk kökskniv i köket. Du kan till och med köpa ett knivset så du är rustad för alla typer av livsmedel. Men vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa en riktig kockkniv? Det finns ju en del märken som är riktigt bra. Kniven är inte bara en del av matlagningen, det är också en väldigt viktig inredningsdetalj. Det är många som tycker det är värt att lägga riktigt mycket pengar på en bra kniv.

Japan anses vara världsmästare

Om bara det bästa är gott nog ska du vända blickarna mot Japan. Det är nämligen de som anses vara världsbäst när det kommer till just kockknivar. Deras knivar är normalt sett lite hårdare än andra. De slipas dessutom med en alldeles särskild teknik. Men det finns även andra länder som är riktigt duktiga på köksknivar.

En grundregel som du kan gå efter är att kolla hur en kniv ligger i handen. Det är viktigt att kniven känns bra i din hand. Om du beställer på nätet kan det därför vara bra att se över reglerna för öppet köp. Då kan du byta ifall du inte skulle vara nöjd med den första kniven.

Vad skiljer mellan prisklasserna?

Det som normalt skiljer en dyrare kniv från en lite billigare variant är handtaget och stålet. Det tar också betydligt längre tid att tillverka en dyr kniv i jämförelse med en billig. De billigare knivarna är mycket billigare i stålet. Normalt så lönar det sig att lägga lite mer pengar på en dyr kniv. Du får också tänka på att det är en investering för framtiden.

Tänk också på att sköta om din kniv på rätt sätt. Den ska till exempel aldrig köras i diskmaskinen utan bara diskas varsamt för hand. Det är också viktigt att du slipar dina knivar med jämna mellanrum. Därför kan det också vara värt att investera i en riktigt bra knivslip. Det kan du komplettera med efteråt eller köpa i samma veva. Du ska dessutom slipa dina knivar ganska ofta för att försäkra dig om att de håller hög standard. När de inte används bör de dessutom förvaras i ett knivställ eller uppe på väggen.